"Esclata-sangs" en el parón de noviembre

Mientras disfrutamos de nuestras vacaciones, y planeamos el regreso para el próximo mes de diciembre, hoy queríamos aprovechar esta entrada para hablar de un producto de nuestras montañas que nos resulta delicioso a la par que tradicional. ¡Comida casera y de temporada! Hablamos de la seta conocida en la Marina Alta y las Baleares como "esclata-sang" o "pinetell" y en otras partes de nuestro territorio como "rovelló" (l'Horta de València i el Camp de Túria) o "pebràs" (la Costera, la Vall d'Albaida...) y en castellano como rebollón y níscalo.


Esta seta la cocinamos a la plancha, guisada, en arroces y pastas. Sumamente deliciosa. Para explicar un poco de su origen popular vamos a utilizar las palabras del escritor y periodista de Benissa, Bernat Capó. En su "Costumari valencià" (Edicions del Bullent) nos habla de este sabroso fruto de nuestra tierra. ¡Que aproveche!


"Al llarg de tot el mes d'octubre i bona part de novembre és es temps dels esclata-sangs, que també reben el nom de pinetells i sobretot de rovellons, i per això és conegut amb el nom de rovellonera el lloc on es troben, que sol ser la part baixa de les muntanyes, aquella que més prompte perd la força dels raigs solars, és a dir, la que s'anomena ombrívola, perquè l'ombra, juntament amb l'aigua de pluja, és un factor important per al seu creixement. També es podrem trobar al voltant de les soques dels garrofers i dels pins, sota la fullaraca i la pinassa".

Escribir comentario

Comentarios: 0